Vitaal ouder worden. 9 Tips van 100-jarigen.

De Blue Zone

Heb je weleens gehoord van de Blue Zone? Vijf plekken op de  wereld waar de levensverwachting hoog is. Er wonen bovengemiddeld veel honderjarigen. Het zijn niet gewoon wat ‘ouderen’, maar mensen die vitaal deze hoge leeftijd bereikt hebben. Voor we kijken naar wat ‘hun geheim’ is, gaan we eerst kijken waarom het de Blue Zone heet en waar deze gebieden zich bevinden. Dat laatste is mede bepalend voor het bereiken van deze hoge leeftijd.

 

Waarom noemt men het, de ‘Blue Zone’?

Een groep wetenschappers bracht tijdens een congres in kaart wat de levensverwachting per gebied was (is). De gebieden met de hoogste levensverwachting waren, per toeval, blauw gekleurd. De naam Blue Zone was geboren.

 

Waar bevinden zich deze gebieden?

De Blue Zones zijn verdeeld over 5 gebieden. Dit zijn Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica), Sardinië (Italië), Ikaria (Griekenland) en Loma Linda (Californië, USA). Behalve Loma Linda, zijn het allemaal (schier)eilanden. Het is opvallend dat het afgelegen gebieden zijn. Ver van de hectiek van de dichtbevolkte gebieden. Men leeft er in kleine, hechte gemeenschappen. Het leven is er een stuk trager én simpeler.

Officieel zijn er dus vijf gebieden die we de ‘Blue Zone’ noemen. Echter, zijn er meer plekken in de wereld waar men behoorlijk oud wordt.

Vitaal en gezond ouder worden willen we allemaal, toch? Daarvoor hoef je niet naar die plekken te verhuizen. Door wat aanpassingen in je leefgewoonten kun jij ook gezond ouder worden. Wellicht word jij dan ook 100. 😉

 

Wat kun je zelf doen om gezond oud te worden?

 

Eet voornamelijk plantaardig.

In de Blue Zone verbouwen de mensen hun eigen voedsel. Ze eten veel groenten. Weinig vlees, wel vis. Ook eten ze noten, fruit en peulvruchten.

 

Keep on moving

Dat bewegen gezond is, bewijzen de mensen in de Blue Zone. En dat betekent niet dat ze naar de sportschool gaan. Nee, ze zorgen er wel voor dat ze elke dag bewegen. Door in hun (moes)tuin te werken, elke dag een rondje door het dorp te lopen en trappen te klimmen, blijven ze fit.

Kom dus van die bank af. Pak vaker de fiets of wandel. Neem de trap en niet de lift.

 

Familiy first

Breng veel tijd door met je familie en vrienden. Samen dingen delen, vieren en doen.

Er wordt voor elkaar gezorgd. Het is normaal dat ouders en grootouders in huis worden genomen. Ook worden de honderdjarigen regelmatig betrokken bij belangrijke beslissingen. Daardoor voelen ze dat ze er toe doen. A sense of belonging.

 

Een passie / doel in het leven.

Het hebben van een levensdoel is belangrijk voor deze groep mensen. In het Engels zeggen ze het mooi, purpose. Iedereen heeft een reden nodig om te doen wat hij/zij doet. Een reden om op te staan en de dag tegemoet te treden. Nu hoef je niet als een gek opzoek naar jouw passie of doel (liever niet zelfs). De honderdjarigen willen graag hun klein- en achterkleinkinderen zien opgroeien. Bij het hebben van een purpose gaat het niet om materiële doelen. Het gaat om welbevinden.

 

Prop je niet vol.

In de Blue Zone eet men voldoende. Ze proppen zich niet vol. De theorie is, dat je je voor 80% vol eet. Verlaag je calorie-inname met 20%. Door bewuster te eten en goed te kauwen, zul je merken dat je sneller genoeg hebt gegeten.

 

Zingeving

De mensen uit de Blue Zone behoren bijna allemaal tot een religie of spirituele gemeenschap, die regelmatig samenkomt. Het zorgt voor zingeving.

Geloven in iets is belangrijk. We geloven allemaal ergens in. Ontdek wat dat voor jou is.

 

Stress less

Zorg regelmatig voor ontspanning. Maak lange wandelingen in de natuur. Breng meer tijd door met familie en vrienden. Ga naar de sauna. Op Ikaria, zoals in veel landen in Zuid-Europa, neemt men elke middag een siësta. Op Sardinië doen ze aan een “Happy hour”.

Zelf haal ik veel geluk uit een kopje koffie met vrienden.

 

A glass a day

Het schijnt dat de inwoners van de Blue Zone graag een één glas wijn per dag drinken. Niet meer dan dat.

 

The tribe

Op Okinawa heeft men een groep van vijf vrienden, genaamd ‘moais-groepen’. Deze vijf vrienden verbinden zich een levenlang aan elkaar en ondersteunen elkaar. Het blijkt dat roken, eenzaamheid, overgewicht en zelfs geluk besmettelijk zijn. Omring je dus met mensen die goed zijn voor, zowel je lichaam als je geest. 

 

En nu jij.

Je hoeft natuurlijk niet meteen rigoureus met al deze dingen aan de slag om gezond en vitaal ouder te worden. Pak er 1 die je aanspreekt en richt daar je aandacht op. Vaak gaat de rest dan ook mee.